Įdomios moliūgų veislės: ir dėl skonio, ir dėl grožio

Įvairiausios moliūgų veislės gali išvaryti iš proto – kaip pasirinkti? Apie moliūgus manęs paklausė Renata Ničajienė, tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ bei knygų apie sezoninius patiekalus autorė. Tad stengiausi šįkart suderinti estetiką (moliūgai juk gražiai atrodo ne lysvėje, bet ir rudeninėse dekoracijose), ir skonines savybes. Moliūgų veislės, kurias atrinkau ir toliau su nuorodomis sudėjau, ir įdomiai atrodo, ir pasižymi įdomiu skoniu ar struktūra. O pradžiai – moliūgų auginimas trumpai ir iš esmės:

Renata Ničajienė „Sezoninės virtuvės“ tinklaraščio bei knygų autorė

Renata Ničajienė, tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ bei knygų autorė, paklausė apie moliūgų veislių įvairovę.

Moliūgų auginimas Lietuvoje

Renata klausė, ar moliūgų veislės, kurių sėklas galima įsigyti užsienyje, derės ir Lietuvoje? Atsakau: Lietuvoje auginamos visos moliūgų veislės, tėra vienintelė rizika – moliūgai gali nespėti sunokti. Moliūgams reikalingas gana ilgas vegetacijos laikotarpis, o jį gali sutrumpinti vėlyvas pavasaris arba ankstyvos pavasarinės šalnos.

Moliūgai yra šilumamėgės daržovės, minusinės temperatūros nepakenčia nei daigeliai, nei didelis moliūgo vaisius rudenį. Tačiau ne visi moliūgai vienodai noksta: vegetacijos laikotarpis paprastai svyruoja nuo 70 iki 130 dienų. Atkreipkite dėmesį į sėklų pakuotę, joje bus nupiešta schema mėnesiais. Kuo trumpesnis vegetacijos laikotarpis, tuo mažiau rizikos.

Dar vienas būdas sulaukti gerų rezultatų – ne sėti moliūgus tiesiai į dirvą, o užsiauginti daigų ant palangės. Tad pradėti moliūgų sėją galite jau balandžio viduryje.

Lietuvoje sėkmingai dera skirtingos moliūgų veislės

Lietuvoje sėkmingai dera skirtingos moliūgų veislės. Nuotraukoje – R.Ničajienės moliūgų lysvės.

Moliūgų veislės

Selekcininkai nuolat išveda naujų moliūgų veislių, kurios pasižymi ne tik įvairiu skoniu, bet ir spalva, forma. Juk moliūgai ne tik skanūs bei naudingi, bet ir labai gražūs! Daugybė įdomiai atrodančių moliūgų, panaudotų kaip namų dekoras rudenį, po to gali būti tiesiog suvalgyti.

Pavyzdžiui, kriaušės formos žaliai dryžuoti ‘Naples Long’ (minkštimas ryškiai oranžinis, riešutų poskonio), nedidukai balti su žaliais dryžiais ‘Sweet dumpling’ (tobulai tinka dekorui, bet ir skonis geras, saldus), būna net melsvų (‘Blue Ballet’) ar betono pilkumo (‘Nagydobosi’) skanių moliūgų. Drąsiai išbandykite visus, kad suprastumėte savo poreikį.

Moliūgų yra itin didelių (tokių kaip ‘Big Max’) veislė, auginkite juos, jei gaminsite tyrę – bus labai lengva vienu kartu pagaminti didelį kiekį (naminės moliūgų tyrės receptą rasite čia). Kitu atveju neprasidėkite, nes prapjautas moliūgas greitai suges ir teks išmesti.

itin didelių moliūgų veislės pasiteisina tik tada, jei turite planą, ką veikti su dideliu kiekiu neatidėliojant

Itin didelių moliūgų veislės pasiteisina tik tada, jei turite planą, ką veikti su dideliu kiekiu neatidėliojant. Nuotr. L. Liubertaitė 

Skoniui paįvairinti, išbandykite ypač švelnius muskusinius moliūgus, pavyzdžiui, sviestinį ‘Butternut’ arba ‘Waltham Butternut’ – ypač jei mėgstate moliūgus vartoti šviežius, neapdorotus.

Norite netradicinio moliūgų vakarėlio – užauginkite spagetinį moliūgą ir pagaminkite jį visiems draugams paragauti.

Jei mėgstate moliūgų sėklas, atkreipkite dėmesį į specialias veisles – aliejiniais vadinami moliūgai subrandina sėklas be luobelių (pvz. ‘Olga’), tikrai įvertinsite.

Visai gali būti, kad jūsų kaimyno mėgstamiausi moliūgai bus dideli ir stambūs, o jūs negalėsite atsispirti mažiems ir saldiems. Tad drąsiai ragaukite, keiskitės, bandykite, atraskite savo mėgstamas veisles. Jei norite sužinoti daugiau apie veisles, kurias paminėjau, spauskite ant jų pavadinimų, ir nukeliausite į el.parduotuvę, ten informacijos daugiau.

Kokių salygų reikia geram derliui

Tobuliausia vieta moliūgams auginti – tai komposto krūva. Joje būna daug maisto medžiagų (tai yra labai svarbu moliūgams), joje paprastai pakanka drėgmės, ir būna geras oro pritekėjimas. Ko daugiau norėti? Jeigu tokios tobulybės neturite, prikraukite komposto į duobę, kur augs moliūgai, ir nepamirškite laistyti.

Moliūgai yra agurkų ir cukinijų giminaičiai – jie tinka dietiniam maistui, nes savyje turi daug vandens. O tai reiškia, kad augdami jie taip pat turi vandens nepritrūkti. Todėl drėgmės užtikrinimas yra vienas iš moliūgų auginimo sėkmės faktorių.

Norint sulaukti kokybiškesnio derliaus, siūloma riboti vaisių skaičių. Kai jau matote, kad sėkmingai užsimezgė moliūgėliai (pvz. teniso kamuoliuko dydžio), palikite tik du vaisius augti (jeigu tai pačių didžiausių moliūgų veislės), arba kokius keturis-penkis (jeigu tai vidutinio dydžio moliūgų veislės). Kitus užsimezgusius vaisius pašalinkite, nugnybkite besidriekiančio kero viršūnę, palikdami tik keletą lapų virš vaisiaus. Taip augalas neeikvos energijos ir sutelks ją esamiems vaisiams, kad greičiau užaugtų ir sunoktų.

Kada nuimti derlių

Moliūgų derlių svarbu nuimti iki šalnų, dažniausiai tai daroma rugsėjo mėnesį. Jei moliūgus vartosite iš karto, tai jauni ir švieži bus minkštesni.

Jei juos norite laikyti žiemai, tada dar neskubėkite. Skinkite moliūgą su gero sprindžio ilgio koteliu ir palaikykite patalpoje, kad subręstų. Jei nagu perbrėžus per žievę lieka įbrėžimas, vadinasi, moliūgas dar nesubrendęs, geriau jį suvartoti iš karto, arba bandyti palaikyti viduje, kol subręs. Jei perbrėžus nagu pažeidimo nesimato, tai tokį galima laikyti kelis mėnesius iki tol, kol nuspręsite jį sunaudoti maistui.

Moliūgų derlių rekomenduojama nuimti iki šalnų, o sėkmingai moliūgus galima išlaikyti net iki pavasario.

Moliūgų derlių rekomenduojama nuimti iki šalnų, o sėkmingai moliūgus galima išlaikyti net iki pavasario. Nuotr. L. Liubertaitė 

Nepamirškite kartais žvilgtelti, ar nepradėjo pūti. Kai kurios moliūgų veislės išsilaiko net iki pavasario. Joms būdinga, kad žievė susiformuoja storesnė, kietesnė, todėl dažnai apie tai, kad veislė ištverminga, bus parašyta ant sėklų pakuotės.

Visada pasirinkite sausesnę patalpą moliūgams laikyti per žiemą, negu drėgnesnę. Asmeniška patirtis rodo, kad kartais moliūgai, laikomi namuose, šiltoje ir sausoje patalpoje, išsilaiko geriau negu vėsesniame rūsyje. Tad ne visada reikia ieškoti ypatingų sąlygų – dedate gražų moliūgą ant šaldytuvo ir laukiate, kol pribręs noras jį perpjauti ir kažką skanaus pagaminti.

Į svečius tinklaraštyje “Sezoninė virtuvė:

Mūsų pokalbis apie moliūgus

Receptai su moliūgais

TAIP PAT SKAITYKITE:

“Geriausios pomidorų veislės: subjektyvi 18 veislių apžvalga” (su video) 

“Paprikų auginimas: ką daryti, kad suspėtų sunokti” (su video) 

Prenumeruokite „Geltono karučio“ naujienlaiškius ir gausite sezoninių patarimų, dizaino idėjų ir garantuotai - įkvėpimo.

Palaukite...

Ačiū.

Rekomendacijos iš Emedelynas.lt

Left Menu Icon
Krepšelis