Smidrai (šparagai) – auginimas Lietuvoje

Smidrai (kitaip – šparagai) – sezoninė daržovė. Restoranai pavasarį sudaro su jais specialų meniu, gurmanai eina iš proto, o mes… galim juos užsiauginti ir mėgautis! Gali būti sunkiau gauti daigų, bet pats smidrų sodinimas visai paprastas.

Kadangi sudaiginti sudėtinga, geriausia gauti jau daigus. Gerai parinkite vietą, nes tai daugiametis augalas!

Smidrų daigai. Nuotrauka iš anr.ext.wvu.edu

Smidrų daigai. Nuotrauka iš anr.ext.wvu.edu

Smidrų daigai

Smidrų daigai – tai iš esmės ilgų šaknų kuokštas su pumpuriukais (veiksmas vyksta gegužės pradžioje). Šaknis patrumpinam, kad liktų koks sprindis. Iškasam apie 30 cm gylio griovelį, jame iš komposto supilam nedidelius kauburėlius, ir ant jų padedam daigą – kad pumpurai žiūrėtų į viršų, o šaknis paskleidžiam ta pačia kryptimi, kaip ir natūraliai jos susiformavusios. Ir taip eilės tvarka – ant kiekvieno kauburėlio, kad šaknys eitų daugmaž viena linija. Panašiai kaip čia, galėtų būti dar kiek giliau:

Nuotrauka iš carletongarden.blogspot.com

Nuotrauka iš carletongarden.blogspot.com

Ir viską užpilam žemėmis, palaistyti nepamirštam. Taip taip, daigai lieka gana giliai po žeme.

Derliaus sulauksime sekančiais metais, kantrybės 🙂

Valgomi tik išdygę smidrų ūgliai (apie gegužės mėnesį) – nupjaunami vieną kartą, vėl ūgtelėję – antrą kartą. Taip pjaunami apie mėnesį laiko.

Imam derlių. Nuotrauka iš www.rhs.org.uk

Imam derlių. Nuotrauka iš www.rhs.org.uk

Vėliau tiesiog palikite smidrus ramybėje – kad tinkamai maitintųsi, kad šaknys toliau gerai formuotųsi, jie turi augti laisvai. Vasarą ar rudeniop smidrai užauga aukšti (mažiausiai 1m), bet atrodo gana lengvi, nes stiebas nestoras, o ir šakelės tokios lengvos, ažūrinės. Tikriausiai juos matėt kokiam kaime, bet ar galėjot pagalvoti, kad juos ir valgyt galima???

Čia vaistinis smidras, bet atrodo iš esmės būtent taip. Nuotrauka iš https://www.finegardening.com/

Čia vaistinis smidras, bet atrodo iš esmės būtent taip. Nuotrauka iš http://www.finegardening.com

O skonis – tiesiog puikus! Pats smagumėlis, kad smidrai yra gana mėsingi (priešingai liaunoms pirmosioms salotėlėms, kurios šiuo metu užauga), turintys gero saldumo, kažkiek primena valgomas žirnių ankštis (čia taip bendru sutarimu nusprendėm).

Pagaminimas – tik 4 minutės (bent jau taip Beatos Virtuvė sako, išbandėm ir patvirtinom).

Dar vis laukiam žinių, galbūt pavyktų visus pakviesti smidrų lauko apžiūrėti ir derliaus paragauti, būtų visai smagu, ką?

Švieži smidrai ant mūsų stalo. Niam!
Švieži smidrai ant mūsų stalo. Niam!
Ačiū Tomui už nuotrauką, atleisk, kad paragaut neteko, liekam skolingi 🙂

TAIP PAT SKAITYKITE:

Sugalvoję užsiauginti gurmaniškų smidrų, galbūt norėsite ir daržo, kuris būtų gražus? Paskaitykite šį straipsnį:  “Spalvotos daržovės: grožis ir skonis vienu mostu”.

Yra ir daugiau įdomių daugiamečių daržovių, kurias vieną kartą pasodini, o derlių imi daugybę metų – apie jas skaitykite čia.

KURSAI IR SEMINARAI:

“Modernus sodas ir daržas” – visi auginimo pagrindai nuo grunto ir sėklų parinkimo iki lengvos priežiūros sprendimų.

„Mano natūralistinis gėlynas“ – specializuoti kursai norintiems susikurti „Olandiškos bangos“ stiliaus gėlyną. Sužinosite dėsnius, kuriuos naudoja garsūs dizaineriai, ir augalus, kurie puikiausiai auga Lietuvos klimato sąlygomis.

„Augalų komponavimo dirbtuvės“ – tai praktiškos ir smagios kūrybinės dirbtuvės, kuriose išmoksite iš medžių, krūmų ir gėlių sukurti harmoningą kompoziciją ir netgi pasidaryti augalų susodinimo planą su atstumais ir kiekiais.

Kursai nuolat vyksta Vilniuje, Kaune Klaipėdoje ir Šiauliuose – spauskite čia pasižiūrėti visas mūsų kursų programas ir žvilgtelti, kas vyksta artimiausiu metu Jūsų mieste.

O jeigu norite gauti dar daugiau naujienų ir praktinių patarimų, prenumeruokite mūsų naujienlaiškį:

Prenumeruokite „Geltono karučio“ naujienlaiškius ir gausite sezoninių patarimų, dizaino idėjų ir garantuotai - įkvėpimo.

Palaukite...

Ačiū.

Save

Left Menu Icon
Krepšelis