Gėlės puokštėms – ką užsiauginti specialiai skynimui

Gėlės puokštėms gali išaugti savame kieme – nereikės nei floristų, nei parduotuvių, visada turėsite įdomių augalų pasimerkti ir draugams padovanoti. Kaip ir kur gali būti auginamos gėlės puokštėms, kalbamės su skintų augalų ūkio „Gėlių upė“ šeimininke Angelina Kurauskiene. Čia paspaudę galite išklausyti mūsų pokalbį, transliuotą kovo mėnesį „Žinių radijo“ laidoje „Augalų entuziastai“ – pokalbis antrojoje rubrikoje:

Sužinokite, kokie augalai ilgai išsilaiko puokštėse ir yra nesudėtingai auginami.

Gėlių skynimui auginimo vieta kieme

Lina Liubertaitė: Ar skiria žmonės atskirą plotelį sklype, kad užsiaugintų gėlių puokštėms?

Angelina Kurauskienė: Savame sklype skirti atskirą vietą gėlių lysvei kol kas nėra labai populiaru, tačiau pastaruoju metu matoma tendencija, kad vis daugiau ir daugiau žmonių skinasi gėles ir nešasi į namus. Pavyzdžiui, britai skatina žmones įrengti atskiras lysves, kuriose būtų auginamos skynimui skirtos gėlės. Bendrame gėlyne augintas gėles skinti gaila – matosi tarpas.

Angelina Kurauskienė, ūkio “Gėlių upė” savininkė

Geriausiai tam tinka darbinė lysvė, kuriose augalai auga skynimui, dauginimui. Netgi mūsų močiutės savo daržuose turėdavo panašias lysves. Todėl jeigu tik dar kuriatės, tikrai galima laikiną lysvę paskirti puokštėms.

Kokios gėlės puokštėms yra tinkamiausios

Lina: Rekomenduoji įsirengti laikiną lysvę? Ar dėl to, kad geriausios gėlės skynimui yra vienmetės?

Angelina: Taip, daugiausia tinkamų gėlių skynimui yra vienmetės. Kadangi daugiamečių gėlių žydėjimo laikotarpis yra labai trumpas, todėl jų auginti skynimui neverta. O daugelis vienmečių pasižymi savybe, kad kuo daugiau jas kerpi, tuo daugiau atžalų jos išleidžia, vadinasi – tuo daugiau žiedų turi.

Kada sėti vienmetes gėles
Vienmetės gėlės atželia, todėl ir gali padovanoti daugiau žiedų.

Gėlės puokštėms turi atitikti tam tikras taisykles. Visų pirma, geriausios tos gėlės, kurias paprasti sėti, prižiūrėti, jos ilgai žydi arba ilgai gyvuoja. Puokštės elementai nėra vien tik žiedai, tai ir žaluma, ir struktūriniai, oriniai elementai.

Augalų idėjos

Visų pirma, puokštę sudaro pagrindiniai žiedai. Čia tinka:

  • Kosmėja arba lineliai – kuo daugiau kerpi, tuo daugiau žydi, išsilaiko nuskintos iki savaitės.
Kosmėja 2
Kosmėja – būna ir baltų, ir rožinių. O nuskintos išsilaiko iki savaitės
  • Gvaizdūnės/zinijos – jos grįžta į madą, yra išvesta naujų įdomių veislių, didelis spalvų pasirinkimas. Labai ilgai žydi ir labai ilgai laikosi.
Gvaizdūnė gėlės puokštėms
Gvaizdūnė – pasižymi spalvų įvairove
  • Jurginas – tai gumbais sodinama gėlė. Grįžta į madą, per ateinančius penkerius metus bus tikras topas. Šiuo metu yra labai daug jurginų veislių, aukščių, spalvų. Žydėjimas tęsiasi nuo liepos vidurio iki pat pirmųjų šalnų. Jurgino forma leidžia išpildyti puokštėje struktūrinius reikalavimus, net nereikia ieškoti kitų gėlių. Jurginai nėra brangūs. Jeigu neturite galimybės juos išsikasti rudenį ir saugoti iki pavasario, kiekvieną pavasarį galima įsigyti naujų gumbų.  Jurginai tinkami auginti vazonuose.
Jurginų įvairovė ir spalvų gausa – tikrai didelė, neabejotinai išsirinksite sau tinkantį.
Jurginų įvairovė ir spalvų gausa – tikrai didelė, neabejotinai išsirinksite sau tinkantį.

Prekybos vietose galima rasti augalų mišinių. Gėlyne pasėtas mišinys atrodo chaotiškai, tuo tarpu gėlių lysvėje tokį auginti visai paranku, tačiau Angelina atkreipia dėmesį, kad ji mikso nesirinktų, nes mišinyje – skirtingo augumo gėlės, vienos jau auga, kitos dar neišdygusios, todėl išaugusios anksčiau užgoš neišdygusias.

Smulkesnės gėlės – atraminiai žiedai:

  • Krapai – jų žiedynai atlieka oriškumo funkciją ir ilgai laikosi puokštėje;
Krapų žiedynai gėlės puokštėms
Krapų žiedynai tikrai papuoš jūsų puokštę!
  • Bazilikai – tinkami puokštėms, kai stiebas pradeda medėti ir kai augalas turi žiedynus;
  • Mėtos – suteikia ne tik žalumos, bet ir kvapo. Mėtas reikia atsargiai auginti dėl agresyvaus plėtimosi – vazonuose arba joms skirti atskirą vietą, pvz. pakeltą lysvę;
Mėtos puikiai tinka ne tik arbatai, bet ir puokštei dėl žalumos
Mėtos puikiai tinka ne tik arbatai, bet ir puokštei dėl žalumos
  • Burnotis – puokštėje atlieka žalumos funkciją. Kuo daugiau kerpi, tuo daugiau atžalų jis leidžia ir palaipsniui pasidaro kaip krūmas. Burnotis sėjamas gegužės mėn. tiesiai į dirvą – tereikia palaukti, kol dirva įšyla iki 18 laipsnių. Todėl jeigu yra galimybė, geriau sėti į vazonėlius;
Burnotis gėlės puokštėms
Burnotis linkęs atžęlti ir palaipsniui susiformuoja kaip krūmas
  • Dantikrapštis (lot. Ammi visnaga) – žydėjimo metu labai gražus augalas, jo apačia žalia, viršus baltas. Kai nužydi ir sudžiūva, žiedynai tinkami sausoms puokštėms;
Dantikrapštis Ammi visnaga Gėlės puokštėms
Nužydėjęs ir sudžiūvęs dantikrapštis
  • Juodgrūdė – galima sėti į dirvą kas kelias savaites. Tai puikus užpildas puokštėje. Smulki gėlė, apatiniai žiedlapiai žali;
Juodgrūdė gėlės puokštėms
Juodgrūdė – puikus puokštės užpildas
  • Dekoratyvinės arba laukinės morkos. Laukinės – baltos, dekoratyvinės – burgundinio atspalvio. Suteikia gerą atspalvį rudeninėje puokštėje. Su persikiniu jurginu burgundinė morka atrodo prašmatniai.
Laukinė morka gėlės puokštėms
Laukinės morkos žiedynai. Malonūs pažiūrėti

Šiuolaikinės gėlės puokštėms

Lina: Ar tiesa, kad norint, jog puokštė atrodytų šiuolaikiškai, moderniai, naudojami ažūriniai augalai, skėtiniai žiedynai? Mūsų gėlynuose įsivyrauja natūralistinis dizainas, naujos formos – ar ir puokštėse panašiais?

Angelina: Šiuolaikiniai floristai, dizaineriai stengiasi naudoti kuo daugiau natūralių, džiovintų augalų. Tai tendencija, susijusi ir su klimato kaita, ir su požiūriu, kad kuo daugiau dalykų turi būti natūralūs. Puokštėse taip pat vyrauja natūralistinis stilius.

Beje, seniau tokios nebuvo taip vertinamos. Kiekvienas galėjo užsiauginti, kiekvienas matydavo močiutės darželyje, taigi asocijuodavosi su prasta gėle. Tačiau kai aplinka urbanizuojama, žmonės pamažu atsigręžia į gamtą, nori gamtos atkartojimo tiek aplinkoje, tiek ant stalo gėlių puokštėje.

Gėlės puokštėms kaip verslas

Lina: Tavo pačios veikla įdomi, netradicinė. Vis daugiau sutinku žmonių, galvojančių, kad būtų smagu auginti gėles, leisti laiką gamtoje, apsuptoje gėlių, žiedų. Viskas skamba taip romantiškai. Kiek čia tos romantikos, kiek juodo darbo?

Angelina: Taip, vis daugiau randasi žmonių, norinčių dirbti su augalais. Darbas gėlių ūkyje – tai ir romantika, ir juodas darbas. Man romantikos daugiau negu mano vyrui. Auginant daržoves ir auginant gėles romantikos gali būti tiek pat. Jeigu motyvacija didelė, tai ir romantikos daug. Bet jeigu labiau linksime į piniginę pusę, romantikos darosi vis mažiau.

Savo ūkyje auginame apie 60 įvairių rūšių augalų, tai yra apie 200 veislių. Mūsų tikslas – pateikti floristams kuo daugiau įvairesnių augalų, kad šie galėtų nevaržomai kurti. Tačiau suvaldyti tokią sudėtį yra tikrai sudėtinga.

Ūkyje vadovaujamės tvariais principais – kartais tai pakiša koją: gauti finansavimą gana sudėtinga, nes ES parama orientuojasi į auginimą šiltnamyje. Bet juk kur kas smagiau auginti lauke.

Ir pabaigai:

Vertinkime lietuviškas skintas gėles, o ne atvežtines, paremkime vietinio verslo iniciatyvas. Tokie maži šeimų ūkiai savo darbu prisideda prie tvaresnės aplinkos kūrimo, ir dar gali papuošti mūsų puokštes įdomiais augalais.

Susiję kursai:

Augalų komponavimo dirbtuvės” tai praktinis dizaino seminaras, kuriame išmoksite sukurti harmoningus derinius iš medžių, krūmų, daugiamečių gėlių ir varpinių augalų. Skaitykite programą paspaudę čia.

“Mano natūralistinis gėlynas” – tai kursas, kuriame sužinosite šiuolaikinio augalų dizaino principus ir kursite savo asmeninį gėlyną. Skaitykite programą ir registruokitės į kursus paspaudę čia.

Kursai internetu:

“Natūralistinis gėlynas” – tai nuotoliniai kursai, kurių metu pasirinksite augalus ir sukursite jų derinį savo asmeniniam gėlynui. Daugiau informacijos ir registracija – spausti čia.

Taip pat skaitykite:

“Natūralistinis gėlynas Jonavos rajone + augalų sąrašas” – jeigu galvojate, kad savo kieme norėtumėte turėti natūralistinį gėlyną, pravartu pamatyti konkretų gėlyną ir pasinagrinėti, kas gi jame pasodinta. Giedrė Adomaitytė nuosekliai pasakoja, kokie augalai pasodinti ir kodėl.

“Augalai pavėsyje: 9 variantai tamsiam kiemo kampeliui” – paunksmę mėgstančių augalų yra išties daug, pasisemkite idėjų ir savam kiemui.

“Fantastiškos viendienės: auginimas, dauginimas ir rekomenduojamos veislės” – viendienės – tai vienas iš lengviausių auginamų dekoratyvinių augalų, kuris apdovanoja mus grožiu. Susipažinkite su rekomendacijomis.

Prenumeruokite „Geltono karučio“ naujienlaiškius ir gausite sezoninių patarimų, dizaino idėjų ir garantuotai - įkvėpimo.

Palaukite...

Ačiū.

Left Menu Icon
Krepšelis