Devintoji konferencija „Garden Style“ sulaukė rekordinio lankytojų skaičiaus

Praėjusį šeštadienį Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vykusi aplinkos dizaino konferencija „Garden Style“ pritraukė rekordinį skaičių lankytojų – net 800 profesionalų ir entuziastų. Čia vykusi jau devintoji aplinkos dizaino konferencija „Garden Style“ yra didžiausias tokio pobūdžio kasmetinis renginys ne tik Lietuvoje, bet ir regione. Šių metų konferencijos tema „Sveikas dizainas“ kvietė ieškoti modernių idėjų ir praktinių patarimų, kaip sukurti sveiką ir gražų sodą.

Konferencija "Garden Style" – ne tik lektorių pranešimai, bet ir augalų mugė bei bendraminčių ratas. Nuotr. Andrius Paulavičius
Konferencija “Garden Style” – ne tik lektorių pranešimai, bet ir augalų mugė bei bendraminčių ratas. Nuotr. Andrius Paulavičius

Nuo asmeninio sodo iki olimpinio parko: įkvepiantis prof. Nigel Dunnett pranešimas

Pagrindinis šių metų konferencijos pranešėjas – pasaulinio kalibro lyderis, diktuojantis tendencijas šiuolaikiško augalų dizaino srityje, prof. Nigel Dunnett iš Didžiosios Britanijos. Profesorius Dunnett yra RHS Chelsea Flower Show aukso medalio laimėtojas ir daugelio tarptautinių apdovanojimų laureatas. Jis yra Šefildo universiteto Želdynų dizaino ir technologijų profesorius bei tyrėjas, konsultuojantis kraštovaizdžio architektus ir urbanistus. Tarp garsiausių jo darbų yra Karalienės Elžbietos olimpinis parkas Londone, sukurtas bendradarbiaujant su James Hitchmough, Barbican centro Londone atnaujinimas ir Londono bokšto apželdinimas milijonais gėlių Karalienės Elžbietos platininio jubiliejaus proga.

Prof. Nigel Dunnett pristatė savo kurtus kraštovaizdžio projektus. Nuotr. Andrius Paulavičius
Prof. Nigel Dunnett pristatė savo kurtus kraštovaizdžio projektus. Nuotr. Andrius Paulavičius

Profesoriaus Dunnett pristatytos Londono bokšto apželdinimo projekto nuotraukos paliko gilų įspūdį konferencijos dalyviams. Ryškiaspalvės gėlių kompozicijos atspindėjo menišką požiūrį į spalvų pasirinkimą. Šis projektas puikiai iliustravo profesoriaus mintį, kad kraštovaizdžio architektūra ir dizainas yra meno forma. Savo pranešimą profesorius pradėjo nuo asmeninės patirties kuriant sodą, kuriame svarbiausia – harmonija su gamta ir bioįvairovė. Vėliau jis pabrėžė, kad viešosios žaliosios erdvės pirmiausia turi žavėti ir įkvėpti žmones. Estetiškai patrauklios erdvės ne tik džiugina akį, bet ir skatina rūpintis miestų apželdinimu, taip sukuriant daugiau prieglobsčio vietų įvairiems gyvūnams.

Konferencija “Garden Style” šiemet į Lietuvą atvežė aukščiausio kalibro pranešėjus. Nuotr. Andrius Paulavičius
Konferencija “Garden Style” šiemet į Lietuvą atvežė aukščiausio kalibro pranešėjus. Nuotr. Andrius Paulavičius

Nuo Afrikos savanos iki šiuolaikinio kiemo: aplinkos psichologija ir sveikatinantis dizainas

Profesorius Dunnett savo pranešime ne kartą citavo kitą konferencijos pranešėją, lektorę bei interjero ir kraštovaizdžio architektę Gitaną Valavičiūtę. Ji kalbėjo apie tai, kaip kurti jaukų kiemą pasitelkiant aplinkos psichologijos principus. Gausiai iliustruotas ir britų geografo Jay Appleton „perspektyvos-prieglobsčio“ teorija paremtas pranešimas atskleidė, kaip aplinka veikia mūsų savijautą ir saugumo jausmą. Pradėjusi nuo Afrikos savanos vaizdų, pranešėja vedė pranešimo klausytojus per dešimtis tūkstančių metų trukusią kelionę iki šių dienų. Ji kalbėjo apie šešėlių žaismo, žydinčių gėlių, pastogės, ugniaviečių ir stalo, kaip susibūrimo vietos, svarbą mūsų kiemuose ir soduose.

Lina Liubertaitė su pagrindiniais konferencijos pranešėjais - Francois Travert, Nigel Dunnett ir Anna Stepniewska. Nuotr. Andrius Paulavičius
Lina Liubertaitė su pagrindiniais konferencijos pranešėjais – Francois Travert, Nigel Dunnett ir Anna Stepniewska. Nuotr. Andrius Paulavičius

Kraštovaizdžio architektė iš Lenkijos Anna Stępniewska dalinosi asmenine patirtimi, kaip ji kūrė sveikatinančią aplinką po sunkių išgyvenimų. Remdamasi savo beveik tris dešimtmečius kaupta profesine patirtimi, ji pristatė penkių etapų dizaino kūrimo sistemą ir gaires, skirtas sveikatingumo sodams kurti. Jos pranešimas pabrėžė, kaip aplinka gali padėti atsigauti ir stiprinti sveikatą.

Sodai anapus: kintantis požiūris į kapinių dizainą

Užsienio lektorių pranešimų seriją užbaigė François Travert iš Prancūzijos. Šis kraštovaizdžio architektas kuria ne tik viešąsias ir privačias žaliąsias erdves, bet ir kapinių dizainą. Savo pranešime jis apžvelgė įvairių tautų ir religijų laidojimo ritualus, kapų lankymo ir priežiūros tradicijas. Jis taip pat kėlė klausimus apie kapinių ateitį: kaip projektuosime ir tvariai prižiūrėsime šias erdves, kaip suderinsime tikinčiųjų ir vis gausėjančių netikinčiųjų poreikius, kaip galėtume atverti kapines visuomenei, išlaikydami jas tinkama vieta atsipalaidavimui, ramybei ir apmąstymams.

 François Travert pristatė netikėtą temą - kapinių dizaino ateitį. Nuotr. Andrius Paulavičius
François Travert pristatė netikėtą temą – kapinių dizaino ateitį. Nuotr. Andrius Paulavičius

Stilingas dizainas – visiems: Planas B

Konferencijos dalyviai įvertino François Travert pranešimą „Sodai anapus: kaip keičiasi kapinių dizainas“ kaip vieną iš dviejų labiausiai skatinančių susimąstyti. Antrasis toks pranešimas buvo žmogaus teisių aktyvistės ir kraštovaizdžio architektės Henrikos Varnienės „Stilingas dizainas visiems – arba planas B“. Remdamasi praktiniais pavyzdžiais ir statistika, pranešėja paskatino auditoriją pagalvoti apie žmones, turinčius judėjimo apribojimų. Ji pabrėžė, kad kurdami aplinką šiandien negalime pamiršti, jog ateityje ir patys galime susidurti su sunkumais, kurie apribos mūsų galimybes mėgautis aplinka kieme ir sode ar net vaizdu pro langus.

Pranešėja Henrika Varnienė paskatino auditoriją pagalvoti apie žmones, turinčius judėjimo apribojimų. Nuotr. Andrius Paulavičius
Pranešėja Henrika Varnienė paskatino auditoriją pagalvoti apie žmones, turinčius judėjimo apribojimų. Nuotr. Andrius Paulavičius

Įkvepiančios istorijos, tvarūs sprendimai ir praktiniai patarimai: Lietuvos pranešėjų indėlis į „Garden Style“

Skintų gėlių ūkio „Gėlių upė“ įkūrėja Angelina Kurauskienė užbūrė auditoriją nuoširdžia istorija apie jos šeimos nueitą kelią kuriant didžiausią Lietuvoje skintų gėlių ūkį. Kalbėdama apie ūkyje išbandytus ir pasiteisinusius sprendimus, ji pabrėžė tvarumo svarbą bei būtinybę tausoti ne tik savo laiką, bet ir sveikatą.

Rekordinis 800 klausytojų skaičius “Garden Style” konferencijoje. Nuotr. Andrius Paulavičius
Rekordinis 800 klausytojų skaičius “Garden Style” konferencijoje. Nuotr. Andrius Paulavičius

Kraštovaizdžio dizaineris ir bonsai meno Lietuvoje pradininkas Kęstutis Ptakauskas teigė, kad meniškai formuojami medžiai nėra kankinami, o priešingai – puoselėjami. Profesionalus genėjimas ir formavimas ne tik užtikrina medžių sveikatą, bet ir leidžia suvaldyti jų dydį. Tai yra labai svarbu norint, kad medžiai sėkmingai gyvuotų mūsų soduose ir kiemuose daugybę metų.

Kęstutis Ptakauskas tikino, kad meniškai formuojami medžiai nėra kankinami. Nuotr. Andrius Paulavičius
Kęstutis Ptakauskas tikino, kad meniškai formuojami medžiai nėra kankinami. Nuotr. Andrius Paulavičius

Kraštovaizdžio inžinierius Gytis Lietvaitis pradėjo pranešimą nuo negailestingos statistikos apie didžiulį visuomenės generuojamą atliekų kiekį. Jis pasidalino daugybe įkvepiančių projektų, kuriuose itin kūrybingai panaudojo ir tokiu būdu antram gyvenimui prikėlė įvairias medžiagos.

Nuo vaistinių augalų iki sodininkų sveikatos: įvairiapusiški „Garden Style“ pranešimai

„Garden Style“ konferencijoje netrūko ir praktinių patarimų. Sporto trenerė Erika Krasinskė išjudino konferencijos dalyvius pasiūlydama drauge atlikti keletą pratimų. Ji pabrėžė traumų prevencijos ir teisingai atliekamų judesių svarbą sodininkaujant. Augalų prekyvietės Emedelynas.lt vadovė Margarita Vasiliauskaitė atskleidė dešimtuką labiausiai pasiteisinusių atsparių ir patikimų augalų sveikam sodui. Medicinos mokslų daktarė, šeimos gydytoja Vaidilė Strazdienė skatino vaistinius augalus įtraukti į apželdinime naudojamų augalų repertuarą. Ji pademonstravo, jog šie, mums gerai pažįstami augalai, gali harmoningai įsilieti į aplinkos dizainą ir suteikti dvejopą naudą.

Margarita Vasiliauskaitė pristato patikimiausius Emedelynas.lt pirkėjų pamėgtus augalus. Nuotr. Andrius Paulavičius
Margarita Vasiliauskaitė pristato patikimiausius Emedelynas.lt pirkėjų pamėgtus augalus. Nuotr. Andrius Paulavičius

Daugiau nei konferencija: „Garden Style“ – tai ir šventė, ir įkvėpimo šaltinis

„Garden Style“ konferencija – tai ne tik svarbus įvykis Lietuvos aplinkos dizaino bendruomenėje, bet ir šventė bei įkvėpimo šaltinis. Renginys subūrė tiek profesionalus, tiek entuziastus, kurie aktyviai prisidėjo prie šventinės atmosferos pasipuošdami botanikos temą atspindinčia apranga. Pranešimai atskleidė naujausias tendencijas ir iššūkius, su kuriais susiduria šiuolaikiniai aplinkos dizaineriai. Pertraukų metu vykusioje parodoje dalyviai turėjo galimybę įsigyti augalų ir sodo prekių bei užmegzti vertingų kontaktų su kraštovaizdžio architektais ir kitais specialistais.

Konferencija “Garden Style” pritraukia ir sodo profesionalus, ir mėgėjus. Nuotr. Andrius Paulavičius
Konferencija “Garden Style” pritraukia ir sodo profesionalus, ir mėgėjus. Nuotr. Andrius Paulavičius

„Garden Style“ ir toliau tęs savo misiją kurti įkvepiančią erdvę aplinkos dizaino bendruomenei ir vėl suburs profesionalus bei entuziastus 2025 m. rugpjūčio 23 d.

Tekstą parengė Živilė Monika Lazauskienė

Straipsnis publikuotas lrt.lt portale

Left Menu Icon
Krepšelis