Smidrų sodinimas: konkreti instrukcija sodinantiems pirmą kartą

Užsiauginti smidrus savo kieme visiškai paprasta. Kartą pasisodinus, jie augs daugelį metų. O aš papasakosiu, kuo ypatingas smidrų sodinimas, kad šių daržovių derlius būtų gausus kiekvienais metais. Spauskite žiūrėti visą sodinimo procesą:

O dabar pasakosiu viską iš eilės.

Smidrų sodinimas ar sėjimas iš sėklų?

Smidrai, arba kitaip šparagai – daržovė, apipinta mitais. Kiekvieną pavasarį šią gurmanišką daržovę galite ragauti restoranuose arba brangiai pirkti turgeliuose. Bet jeigu turite savo kiemą, būtų nuodėmė smidrų neauginti savame kieme: kartą pasodinę, derliumi džiaugsitės daug daug metų.

Įvairių daržovių auginimo paslapčių galite išmokti iš ekspertės — kviečiame į kursus „Šiuolaikinis daržas“. Tai nuotoliniai išsamūs mokymai norintiems auginti augalus ne iš nuojautos, o remiantis mokslu paremtomis žiniomis ir patyrusių sodininkų sukaupta praktika.

Smidrus galima auginti ir iš sėklų, ir iš daigų. Auginti iš sėklų pradedantiesiems nerekomenduoju, nes dygsta sunkiai, o ir derliaus reikės dar ilgiau laukti. O kam vargti, jeigu galima tiesiog nusipirkti daigų ir juos pasodinti? Juo labiau kad vienai šeimai užtenka 10 ar 20 daigų – priklausomai nuo to, kiek šeimoje smidrų mėgėjų.

Smidrų daigai sodinami balandžio – gegužės mėnesiais.

Smidru daigai
Patariu smidrus auginti iš daigų, bet ne iš sėklų. Nuotr. L.Liubertaitė

Aš smidrus auginu jau ketverius metus, ir šiemet nusprendėme, kad 5 smidrų mums per mažai. Tad sodinu papildymą ir kartu jums rodau, kaip vyksta smidrų sodinimas.

Smidrų sodinimas: instrukcija

• Iškaskite griovelį, t.y. apie 30 cm gylio tranšėją. Į 1 metro ilgio tranšėją tilps 3-4 daigai.

• Tranšėjoje suformuokite kaupą, einantį palei visą ilgį. Organika smidrams labia vertinga, todėl kaupą formuokite:

– su savo pasigamintu kompostu, jeigu jo turite;

Smidrų sodinimas: kompostas
Smidrų sodinimui reikalingas kompostas. Nuotr. L.Liubertaitė

– su mėšlo granulėmis, jeigu komposto neturite. Granules paberkite ant tranšėjos dugno, o tada iš daržo žemių formuokite kauburį. Smidrų šaknys neturi tiesiogiai liestis su mėšlu.

smidrai granuliuotas mėšlas
Arba galite naudoti granuliuotą mėšlą. Nuotr. L.Liubertaitė

• Smidrų daigų šaknis reikės nukreipti žemyn, bet jos būna per ilgos, kad taip pavyktų. Todėl su sekatoriumi nukirpkite dalį šaknų, palikite šiek tiek daugiau nei sprindį.

smidrų sodinimas ilgos saknys reikia patrumpinti
Smidrų ilgos šaknys turi būti patrumpintos. Nuotr. L.Liubertaitė

• Ant suformuoto kauburio šaknis dėkite taip, kad pumpuras žiūrėtų į viršų viena kryptimi, o šaknys būtų nukreiptos žemyn.

• Sudėkite šaknis eilute viena po kito. Šaknys yra vėduoklės formos, tad jas dėdami galite gražiai praskleisti ant kauburio.

Smidrai sodinami vienas po kito
Smidrai sodinami vienas po kito sudedant juos šaknimis žemyn. Nuotr. L.Liubertaitė

• Užverskite žemėmis kelių centimetrų sluoksniu – kadangi tranšėja buvo gili, dabar dar turi likti įdubimas tranšėjos vietoje.

• Jeigu žemė išdžiūvusi, labai gerai palaistykite.

Smidrų priežiūra pirmaisiais metais

Smidrai turi augti gana giliai. Bet jeigu iškart juos užpilsime storu žemių sluoksniu, jiems bus sunku prasimušti. Todėl šitą darbą darykite palaipsniui.

Praėjus 2-3 savaitėms po pasodinimo, išlindusį daigelį reikia apkaupti – visiškai sulyginant žemes, duobės turi nebelikti.

Dar po kelių savaičių, kai daigas paūgėja, vėl jį apkaupkit – taip, kad smidrų lysvė augtų kaupe. Viskas. Daugiau daryti nieko nebereikia. Leidžiame išaugti dideliam smidrų krūmui.

Kada imti derlių ir kada nustoti tai daryti

Nepulkite smidrų ūglių valgyti pirmais metais: kaip ir daugeliui ilgaamžių augalų, jiems reikia “įsivažiuoti” ir labai gerai sustiprinti šaknis. Siūlyčiau pradėti valgyti tik antraisiais ar trečiaisiais metais, ir dar taip atsargiai pažiūrint, ar užtenka smidrui jėgos naujus ūglius išleisti.

Smidrų ūgliai valgymui pjaunami gegužės mėn. Derlių turėsite kelis kartus gerą mėnesį. O kai pajusite, kad ūgliai medėja – sustokite ir uždarykite smidrų valgymo sezoną. Didžiausia smidrų jėga slypi šaknyse, bet kad jas sutvirtintų, kasmet turite leisti smidrui sužaliuoti. Tik vykdydamas fotosintezę smidras gali pilnavertiškai aprūpinti šaknis. Todėl po derliaus sezono leiskite augalui išaugti į didelį krūmą, tegul jau stiprėja kitiems metams.

Smidru krumas
Smidrų krūmas. Ar atpažįstate? Nuotr. L.Liubertaitė

To tikrai nesigailėsite, nes smidrų šakelės ažūrinės, elegantiškos, todėl juos mūsų močiutės augindavo savo sodybose prie namų, naudodavo puokštėms.

Rudens pabaigoje smidrų antžeminę dalį nupjaukite ir pašalinkite. Geriausia – į kompostą.

O atėjus pavasariui, vėl pamatysite, kad turite naujų ūglių ir jie tiesiog prašosi būtų nupjauti ir patiekti ant jūsų stalo.

Smidrai gurmaniska darzove
Smidrai ne tik gurmaniška, bet ir graži daržovė. Nuotr. L.Liubertaitė

TAIP PAT SKAITYKITE:

“Daugiametės daržovės: vieną kartą pasodinę derlių imsite daug metų”

“Smidrai (šparagai) – auginimas Lietuvoje”

“Pomidorų sodinimas šiltnamyje – kaip aš tą darau”

KURSAI IR SEMINARAI:

Kaip protingai, šiuolaikiškai susiplanuoti savo kiemą, kaip moderniai, teisingai įsirengti sodą ir daržą pasakojame ne tik savo straipsniuose. Visų šių dalykų ir dar daugiau mokome kursuose:

Mano sodo dizainas“ – tai kursai, skirti turintiems kelių – keliolikos arų sklypą. Juose padėsime suvokti svarbiausius šiuolaikiško dizaino principus ir pritaikyti juos savo konkrečiam sklypui. Kursų metu dalyviai kuria eskizus iškart ant savo brėžinių – labai praktiška!

“Modernus sodas ir daržas” – kursas, kuriame suteikiama daug teorinių žinių ir praktinių patarimų, kaip teisingai auginti įvairius augalus, kaip pasinaudoti šiuolaikinėmis priemonėmis, kad priežiūra reikalautų mažiau darbo, bet būtų efektyvi.

Susipažinti su visomis kursų programomis – spauskite čia.

Prenumeruokite „Geltono karučio“ naujienlaiškius ir gausite sezoninių patarimų, dizaino idėjų ir garantuotai - įkvėpimo.

Palaukite...

Ačiū.

Left Menu Icon
Krepšelis