Tikrasis sodo ir gėlynų grožis prasideda ten, kur akys nemato – po žeme. Jei norite ilgaamžio ir gyvybingo kraštovaizdžio dizaino, svarbu užduoti klausimą: ar sveikas dirvožemis mano kieme? Apie tai savo pranešime „Garden Style” konferencijoje kalbės sodininkystės ekspertė ir mūsų kursų dėstytoja dr. Ingė Auželienė.
„Mikroorganizmai ir grybai atlieka pagrindinį vaidmenį augalų mityboje ir net apsaugo nuo nepalankių aplinkos sąlygų,” – sako Ingė. Šiame straipsnyje ji papasakos, kuo mūsų kiemo apželdinimui svarbūs gali būti grybai ir mikroorganizmai.

Grybai ir mikroorganizmai atlieka pagrindinį vaidmenį augalų mityboje. Nuotr. Pixabay.com
Kas yra sveikas dirvožemis?
Sveikas dirvožemis – tai ne vien puri struktūra, tamsi spalva ir saujelė trąšų pavasarį. Tai tarsi gyvas tinklas, kuriame veikia bakterijos, mikoriziniai grybai, sliekai ir tūkstančiai mikroorganizmų rūšių. Jie skaido organines medžiagas, tiekia augalams maisto medžiagas, saugo nuo streso ir padeda augalams vystytis.
„Dalis grybų sudaro mikorizę su augalais, t.y. gyvena šalia augalo šaknų arba jose, skaido organines medžiagas ir pateikia jas tirpalo, prieinamo augalams, formoje,” – sako Ingė. „Be mikorizės daugelis augalų tiesiog žūtų arba negalėtų normaliai vystytis.“

Sveikas dirvožemis yra gausus mikroorganizmų. Nuotr. Pixabay.com
“Apie mikroorganizmų trūkumą dirvožemyje galima spręsti tiek iš prastos augalų būklės, tiek iš dirvožemio išorinių požymių”, sako Ingė. Kai dirvoje trūksta šios mikrogyvybės, augalai atrodo silpni, dirva praranda struktūrą, sunkiai perdrėksti arba, atvirkščiai, per greitai džiūstai. Net ir gražiausias dizaino projektas “negyvoje” dirvoje nebus ilgaamžis.

“Kiekviena gyvybės forma svarbi”, sako agronomė. Nuotr. Pixabay.com
Grybai sode: ne tik valgomi arba pavojingi
Daugelis sodininkų į grybus žiūri dvejopai – arba nori juos surinkti vakarienei, arba išnaikinti kaip „kenkėjus”. Tačiau Ingė kviečia būti atviresniems: „Kiekviena gyvybės forma svarbi. Mes bijome to, ko nesuprantame. Grybai sode – tai ne grėsmė, o galimybė.“
Dr. Ingės Auželienės pranešime kraštovaizdžio dizaino konferencijoje “Garden Style” bus kalbama ne tik apie mikorizės svarbą, bet ir apie tai, kaip grybus galime suvokti kaip ekosistemos partnerius, o ne priešus. Tai aktualu tiek daržui, tiek dekoratyviniams gėlynams kaime ir mieste. Ingė ambicinga: “Bandysiu pakeisti požiūrį į grybus.”
Ką gali padaryti kiekvienas sodininkas?
Net ir nedideli veiksmai padeda kurti sveiką dirvožemį. Mikrobiologinei įvairovei gerinti savo sode dr. Ingė Auželienė siūlo:
– Naudoti kompostą;
– Mulčiuoti;
– Auginti žaliąsias trąšas (garstyčias, dobilus);
– Naudoti mikrobiologines trąšas ar mikorizinius grybų miltelius.
Paprastai tariant – mikroorganizmų ir grybų maistas yra organika. Ja praturtinant dirvožemį, atkuriama mikroorganizmų įvairovė ir ilgainiui atsistato visa sodo ekologija.

Dr. Ingė Auželienė dirvožemį gerinti siūlo pamaitinant jį organika. Nuotr. Ingė Auželienė
Sveikas dirvožemis – pagrindas tvariam sodo dizainui
Sveikas dirvožemis tampa pagrindu tvariam šiuolaikiniam kraštovaizdžio dizainui. Estetika ir ekologija neturi būti skirtingi pasauliai – apie tai kalbės ryškiausi sodo dizaino specialistai iš Lietuvos ir Šiaurės Europos šalių jau rugpjūčio 23 d. Vilniuje, “Garden Style” konferencijoje. Jos tema šiemet – „Dizaino šaknys”. Jei norite kurti ilgaamžį, tvarų ir iš tikrųjų gyvą sodą – nepraleiskite progos dalyvauti didžiausioje Baltijos šalyse sodo dizaino konferencijoje.
Bilietai ir programa – paspaudus čia.
TAIP PAT SKAITYKITE:
„Dizaino šaknys“: kas laukia dešimtojoje 2025 „Garden Style“ konferencijoje
Dianos atsiliepimas apie „Garden Style”: žinias panaudoju praktikoje
SUSIJĘ KURSAI:
„Šiuolaikinis daržas“ – šiuose nuotoliniuose mokymuose dr. Ingė Auželienė moko ne konkretaus augalo auginimo, o perduoda visą sistemą, kaip auga augalai, kaip suteikti jiems geriausias sąlygas, kaip identifikuoti ir spręsti problemas.