Braškių auginimas skirtingais būdais: sužinokite ir pasirinkite

Braškių auginimas lysvėje visiems suprantamas, bet dabar, kai išpopuliarėjo pakeltos lysvės, kai įmanoma braškes užsiauginti maišuose, krepšeliuose ir vandenyje, gal jau metas pergalvoti savo braškių auginimo strategiją? „Žinių radijo“ laidoje „Augalų entuziastai“ pakalbinau Akvilę Burneikienę iš „Ateities ūkio“, kur aptarėme šiuos būdus ir kalbėjomės apie sėkmingo braškių derliaus receptą. 

Braškių auginimas akvaponikos būdu yra ne vienintelis įdomus būdas auginti braškes. Nuotr. L. Liubertaitė
Braškių auginimas akvaponikos būdu yra ne vienintelis įdomus būdas auginti braškes. Nuotr. L. Liubertaitė

Akvilė su šeima braškes augina naudodama akvaponikos sistemą, kur visos trąšos yra natūralios, gaunamos iš žuvų, auginamų čia pat baseine. Straipsnyje skaitykite, kas ta akvaponika, kokiais dar būdais galima auginti braškes, kokie jų privalumai ir trūkumai bei ko iš tikrųjų reikia braškėms, kad derlius džiugintų.

5 dalykai, kurių reikia laimingoms braškėms

Anot Akvilės, yra penkios svarbios taisyklės, padėsiančios užtikrinti gausų uogų derlių. 

  1. Braškių veislė. Ji lemia ne tik derliaus ankstyvumą, bet ir skonį, formą, aromatą. Skirtingiems auginimo būdams gali būti tinkamos vis kitos veislės. Tinkamos veislės pasirinkimas – pirmas žingsnis į sėkmę; 
  2. Kokybiški daigai – antras žingsnis našaus derliaus link;
  3. Tinkamos drėgmės užtikrinimas – pasidomėkite, kiek jūsų braškių veislei reikia drėgmės ir pagal tai atitinkamai laistykite;
  4. Mityba – reikalingų maisto medžiagų užtikrinimas. Į pagalbą pasitelkite trąšas – ar pasirinksite natūralius ar specialiai sukurtus preparatus, spręsti jums;
  5. Nuolatinė priežiūra. Apie ravėjimą nekalbame, nes ne visiems auginimo būdams tai aktualu, kad ir kaip keistai skambėtų.

Braškių daigas iš ūsų

Paprastai braškių daigai yra renkami iš pirmų metų braškių krūmo ūsų. Braškių pasidauginti pavyktų ir iš labiau subrendusių augalų, tačiau užkietėję braškininkai to nerekomenduoja – senesni krūmai veda mažiau uogų, jie yra labiau linkę į ligas, dažniau užpuolami kenkėjų. Tad geriausia rinkti ūsus iš jaunų braškynų. 

Braškininkai kitiems augintojams pataria pirmų metų braškėms neleisti megzti vaisių ir žiedus išskinti, kad augalas visą energiją atiduotų ūsams. 

Sakoma, kad tik pirmas ūso daigas yra vertingas – Akvilė skuba šį mitą paneigti ir teigia, kad visi daigai yra lygiaverčiai ir verta juos visus surinkti. 

Daigus vertėtų rinkti liepos mėnesį, kai ūgliai jau yra sustiprėję ir spėję įsišaknyti – subrendę daigai užtikrina gausesnį kitų metų derlių.

Kas yra frigo daigai

Frigo daigai – tai braškių daigai, kurie yra šaldyti. Pirmų metų braškyno daigai yra subrandinami,  iškasami ramybės periodu (vėlyvą rudenį) ir užšaldomi iki -1,5 laipsnio šalčio. 

Tokie šaldyti daigai yra paruošti sodinimui į dirvą ir leidžia džiaugtis ankstesniu bei ilgesniu derliumi – sunokusių braškių sulauksite jau po 6-8 savaičių po pasodinimo. 

Frigo daigai, palyginti su daigais iš ūsų, kuriuos patys pasidauginame ar nusiperkame turguje, yra patikimesni – tiksli veislė, sumažinta kenkėjų ir ligų rizika. Be to, derlius bus greitesnis negu auginant iš ūsų. Jeigu norite kuo ankstyvesnių braškių, rinkitės frigo daigus.

Ir apskritai – jeigu norite auginti ne iš nuojautos, o remdamiesi mokslu ir ilgamete praktika, žvilgtelkit į mūsų nuotolinius mokymus “Modernus daržas” – profesionaliais braškių augintojais netapsite, bet gausite praktinių žinių dėl įvairų daržovių auginimo, kurios pravers ne kartą. Rekomenduoju.

Braškių auginimo būdai

Braškes galima auginti skirtingais būdais ir nuo to labai priklauso, kada užderės pirmasis metų derlius. O ir priežiūra kiekvienu atveju turi savų ypatumų. 

  • Auginimas lauke lysvėse: privalumas – visiems suprantama technologija, nereikia ypatingų priemonių. Trūkumai – derlius yra priklausomas nuo oro sąlygų, tenka dažnai ravėti, puola kenkėjai;
  • Auginimas lauke pakeltose lysvėse: privalumas – labai patogu, estetiškai atrodo, galima apačioje patiesti agrodangą, jei norima apsisaugoti nuo kurklių. Trūkumai: braškes laistyti tenka gausiau ir dažniau, nes vanduo greičiau išgaruoja;
  • Auginimas šiltnamyje grunte: privalumas – ankstyvas derlius. Trūkumai: reikia vietos šiltnamyje, dažnas ravėjimas, nuolatinis laistymas.
  • Auginimas šiltnamyje maišuose: privalumai – labai ankstyvas derlius, švarios uogos, nereikia ravėti, nepateks kurkliai. Trūkumai: neekologiška, nes maišuose durpės substratas, o maišai iš plastiko; po kurio laiko maisto medžiagos išseks, tad būtinas nuolatinis tręšimas.

Kiek netradiciniai būdai:

  • Hidroponika – braškių maitinimas per vandenį, prisotintą trąšomis. Tai visapusiška vandens kontrolė, padedanti lengvai reguliuoti braškėms reikalingų maisto medžiagų tiekimą. Trūkumas: sistemos įrengimas reikalauja didelių investicijų. 
  • Akvaponika – hidroponikos atmaina, visos trąšos yra natūralios, gaunamos iš žuvų, auginamų čia pat baseine. Braškės atsparesnės ligoms, o vandens sunaudojama itin mažai. 

Braškių auginimas akvaponikos būdu

Dažniausiai akvaponikos būdu yra auginamos salotos, todėl, kai išgirdau apie Akvilės šeimos projektą, buvau lengvai suintriguota. Auginti braškes akvaponikos būdu yra nemažas iššūkis – braškės ne tik turi išauginti lapus (jei lyginame su salotomis), bet ir sukrauti bei sunokinti vaisius.

Akvaponikos būdu auginamos braškės auga vertikaliuose vamzdžiuose,  užpildytuose keramzitu. Nuotr. A. Burneikienė
Akvaponikos būdu auginamos braškės. Nuotr. A. Burneikienė

Akvilės šiltnamyje braškės auga vertikaliuose vamzdžiuose, kurie yra užpildyti keramzitu. Čia įrengtas ir automatinis laistymas – kas porą valandų augalai gauna nustatytą vandens kiekį su reikalingomis maisto medžiagomis. Vanduo laistymui atkeliauja iš didelio baseino, kuriame gyvena žuvys. Tai kaip visa tai veikia? Akvaponika yra lyg maža ekosistema:

  • Baseino žuvys išskiria nitratus;
  • Bakterijos juos išskaido iki makro bei mikro elementų;
  • Šių maisto medžiagų prisotintas vanduo keliauja augalams;
  • Augalai pasisavina maisto medžiagas ir išfiltruoja vandenį;
  • Filtruotas vanduo grįžta atgal į žuvų baseiną. 

Tokia sistema leidžia sunaudoti net 90 proc. mažiau vandens lyginant su braškių laistymu auginant tradiciniu būdu grunte. 

Braškės auga vertikaliuose vamzdžiuose, kurie yra užpildyti keramzitu. Nuotr. A. Burneikienė
Braškės auga vertikaliuose vamzdžiuose, kurie yra užpildyti keramzitu. Nuotr. A. Burneikienė

Kad suprastumėt, apie kokius kiekius kalbame: Akvilės šeima šiltnamyje augina apie 5000 braškių sodinukų ir laistymui sunaudoja apie 1 toną vandens per savaitę. Belieka tik įsivaizduoti, kiek vandens išteklių sunaudoja tradiciniai augintojai. 

Akvaponikos džiaugsmai ir vargai

Anot Akvilės, pagrindiniai privalumai auginant braškes akvaponikos būdu yra natūrali ekosistema, atsparumas ligoms ir mažas vandens sunaudojimas. 

Tokią sistemą galima sumontuoti ir lauke. Tačiau įsirengus ją šiltnamyje, derlius sunoksta greičiau – nuo ankstyvų šalnų augalus padeda apsaugoti šilumą išspinduliuojantis baseinas.

Todėl kai laukuose tik prasideda pirmosios braškės, Akvilės šeima jau nurinkinėja paskutinį derlių.  

Viskas skamba nuostabiai – ankstyvas derlius, mažesni laistymo kaštai, tačiau, deja, iššūkių taip pat kyla:

  • Pernai Akvilės braškės buvo labai rūgščios. Pasirodo, baseino vanduo buvo pernelyg šarminis, ir augalai negalėjo įsisavinti visų maistinių medžiagų. Problemai išspręsti Akvilė panaudojo maistinę fosforo rūgštį. Taip nušovė du zuikius – prisotino braškes augimui reikalingu fosforu bei sukūrė rūgštesnę terpę.
  • Prieš pat žydėjimą braškes buvo užpuolusi chlorozė (lapai pradėjo blykšti) – augalui trūko geležies. Ištyrus baseino vandenį, paaiškėjo, kad geležies jame nėra, todėl teko imtis specialių geležies preparatų ir braškes purkšti.

Kodėl ankstyvosios braškės tokios brangios

Akvilė teigia, kad braškes auginti šiltnamyje yra prabanga. Pardavus pirmųjų metų derlių, atsiperka tik sodinukai. Ką jau kalbėti apie elektros, vandens, šiltnamio pastatymo ir priežiūros sąnaudas. Natūraliai kyla klausimas, kodėl nepasirinkus kokių remontantinių braškių, kurios derlių veda ištisą vasarą – juk, jei derlius ilgesnis, gal ir pajamų būtų galima gauti daugiau. Augintoja nuramina – jei derlius ilgas, nereiškia, kad ir gausesnis. 

Tiek remontantinės, tiek ankstyvų veislių braškės per sezoną susirpina labai panašų kiekį braškių – vienas krūmelis išaugina apie 200-300g uogų. Todėl matematika gana paprasta ir pardavimui labiau apsimoka auginti ankstyvas braškių veisles. Bet savo malonumui drąsiai rinkitės remontantines, jei braškių norite turėti ilgiau.

Kad ir kokį braškių auginimo būdą ir veislę išsirinksite, nepamirškite pagrindinio gero braškių derliaus recepto – kokybiški daigai, drėgmė, tinkama mityba, saulė bei nuolatinė priežiūra. Ačiū Akvilei Burneikienei už pažintį su akvaponika. Jos šeimos ūkio istorijas galite sekti Facebook paskyroje čia ir Instagrame čia. Skanių braškių!

SUSIJĘ KURSAI:

„Šiuolaikinis daržas“ – nuotoliniai kursai norintiems auginti valgomus augalus ne iš nuojautos, o remiantis mokslu paremtomis žiniomis ir patyrusių sodininkų sukaupta praktika.

Prenumeruokite „Geltono karučio“ naujienlaiškius ir gausite sezoninių patarimų, dizaino idėjų ir garantuotai - įkvėpimo.

Palaukite...

Ačiū.

Left Menu Icon
Krepšelis