Kaip auginti šitakius: pasinaudokite instrukcija ir grybaukite kieme

Sužinokite, kaip auginti šitakius (shiitake) – vienus populiariausių valgomųjų grybų pasaulyje. Šiame straipsnyje rasite aiškią ir paprastą instrukciją, kaip tai padaryti. 

Lina Liubertaitė ir Marius Neviera. Nuotr. Lina Liubertaitė
Lina Liubertaitė ir Marius Neviera. Nuotr. Lina Liubertaitė

Rekomendacija sodybų šeimininkams

Man atrodo, kad šitakių auginimas yra puiki veikla šiuolaikinėje sodyboje:

  • Sodyboje tikrai rasite šešėliuotą vietą rąsteliams sukrauti;
  • Visas procesas trunka apie pusantrų metų, bet darbo nedaug, todėl tinka ir negyvenantiems sodyboje, o atvykstantiems tik kartais;
  • Derliaus daug ir šitakių skonis puikus, o tai labai motyvuoja!
Derliaus būna daug ir šitakių skonis - puikus! Nuotr. Lina Liubertaitė
Derliaus būna daug ir šitakių skonis – puikus! Nuotr. Lina Liubertaitė

Šitakių auginimu susidomėjo ir verslininkas Marius Neviera, išsikraustęs gyventi į sodybą Vilniaus rajone. Jis skyrė daug laiko informacijai susirinkti ir jau ketverius metus užsiaugina šitakių tiek, kad užtenka ir pietums, ir vakarienėms, ir net džiovinimui. Marius išsamiai viską papasakojo LRT laidoje “Čia mano sodas” – įrašą galite pažiūrėti čia. Na, o toliau skaitykite instrukciją detaliau.

Šešėliuotoje vietoje sukrauti rąstai. Nuotr. Lina Liubertaitė
Šešėliuotoje vietoje sukrauti rąstai. Nuotr. Lina Liubertaitė

Medienos pasirinkimas ir paruošimas

Pirmasis žingsnis – tinkamos medienos pasirinkimas. Šitakiai geriausiai auga ant kietmedžių, tokių kaip beržai ar ąžuolai. 

Pasiruoškite rąstelius ne vegetacijos metu – vėlyvą rudenį arba ankstyvą pavasarį, kai jau nukritę lapai, bet dar neišsprogo pumpurai (tai svarbu). Kovas yra vėliausias mėnuo.

Rąstelių ilgis turėtų būti toks, kad galėtumėt patogiai panešti. Jei rąstelis storesnis – jis gali būti trumpesnis, jei plonesnis – ilgesnis. Taip pat reikėtų apgalvoti, kur juos mirkysite – galite naudoti vandens telkinį, talpą ar kitą tinkamą indą. Marius naudoja sodo prekių centre įsigytą vandens vonelę, kurios ilgis 1,2 m, tad ir jo rąsteliai tokio ilgio, kad tilptų į vonelę.

Grybienos įskiepijimas

Rąstelius jau pasiruošėme dabar į juos reikia įskiepyti grybieną. Jos galima įsigyti pas specializuotus pardavėjus. Grybiena paprastai parduodama sumaišyta su pjuvenomis.

Kad pavytų grybieną įskiepyti į rąstelius, juos reikia šiek tiek įgręžti. Tam galima naudoti ir įprastus įrankius, kuriuos turite savo garaže. Bet Marius sako, kad verta įsigyti specialių japonišką grąžtą, skirtą šitakiams, nes jis neužkaitina medienos.

Tokius įrankius naudoja Marius. Nuotr. Lina Liubertaitė
Tokius įrankius naudoja Marius. Nuotr. Lina Liubertaitė

Išgręžus 12 mm skersmens skylutes, grybiena į jas įsodinama specialiu skiepijimo įrankiu. Jo veikimo principas – kaip švirkšto: paspausdami paimate grybieną, ir dar kartą paspausdami įsodinate ją į skylę, išgręžtą rąstelyje.

Po to angos užsandarinamos vašku ar specialiais poliesteriniais kamšteliais, kad nepakliūtų nepageidaujamų bakterijų ar grybelinių ligų užkratų. Marius augina bites, tai jam visai gerai, nes vaško turi čia pat.

Marius rąstelių nelaisto, nes pavėsyje drėgmės jiems pakanka. Nuotr. Lina Liubertaitė
Marius rąstelių nelaisto, nes pavėsyje drėgmės jiems pakanka. Nuotr. Lina Liubertaitė

Trečias žingsnis: brandinimas

Užsandarinti rąsteliai sudedami pavėsyje, suformuojant šulinio tipo krūvas. Turi būti gana drėgna, tad sudėkite rąstelius taip, kad nebūtų per daug nutolę vienas nuo kito.

Grybiena auga rąsteliuose 12–16 mėnesių. Šiuo laikotarpiu kai kurie augintojai laisto, bet Marius sako, kad laistymo paprastai nereikia, įprastos drėgmės pavėsyje pakanka.

Kaip žinoti, ar grybiena jau pakankamai subrendusi? Pasižiūrėkite į rąstelio pjūvį: jei jis pasidengęs pabaltavusia grybiena, jau galima imtis kito žingsnio.

Pabaltavęs rąstas byloja apie subrendusią grybieną. Nuotr. Lina Liubertaitė
Pabaltavęs rąstas byloja apie subrendusią grybieną. Nuotr. Lina Liubertaitė

Ketvirtas žingsnis: derliaus inicijavimas

Praėjus metams ir užsinorėjus grybų, reikia juos “pažadinti”.

Panardinkite rąstelius į šaltą vandenį (vonelėje ar tvenkinyje), prispauskite sunkiu svoriu (tarkim, pytomis), kad būtų pilnai panirę. Drėgnumas rastelio viduje padidėja, o šaltis sukelia stresą grybienai, skatinantį grybų augimą. Laikykite panardintus 24–48 valandas.

Rąsteliai mirksta šaltame vandenyje. Nuotr. Lina Liubertaitė
Rąsteliai mirksta šaltame vandenyje. Nuotr. Lina Liubertaitė

Po to rąstelius sustatykite, kad jie pradžiūtų ir gautų šiek tiek saulės. Lengvas medžių šešėlis irgi puikiausiai tinka.Tiktų net mažas stogelis (lietaus merkiami grybai būna ne pačios geriausios kokybės). 

Beje, Marius turi specialų japonišką plaktuką – su juo padaužo rąstelio galą, kad “pažadintų” grybieną. Sakoma, kad taip imituojamas lūžtančių medžių garsas. Marius tokį plaktuką naudoja, bet juokiasi – sako, kad pamiršus pastuksenti, grybai vis tiek greitai sudygsta.

Derliaus rinkimas

Grybai pradeda augti po kelių dienų, o per savaitę galima sulaukti pirmojo derliaus. Iš vienos ertmės gali užaugti keli šitakiai, bet Marius pataria visus nupjauti vienu metu (renkant po vieną, kitų augimas vis tiek sustoja).

Vienu užmerkimu Mariaus vonelėje telpa 15 rąstelių.  Vienas rąstelis gali duoti apie 150–200 gramų grybų. Tad “pažadindami” 15 rąstelių kas kelias savaites, grybų turite visą sezoną.

Kaip auginti šitakius? Pasirodo ne taip jau sunku, kaip gali pasirodyti. Nuotr. Lina Liubertaitė
Kaip auginti šitakius? Pasirodo ne taip jau sunku, kaip gali pasirodyti. Nuotr. Lina Liubertaitė

Kaip auginti šitakius toliau

Rąsteliai yra nevienkartiniai: vienas rąstelis gali derėti iki 4 metų. Kasmet derliaus duos šiek tiek mažiau, tačiau vis tiek grybų turėsite sočiai. Todėl po derliaus nuėmimo rąstelius perneškite ilsėtis iki kito inicijavimo.

Vienas rąstelis gali derėti iki 4 metų. Nuotr. Lina Liubertaitė
Vienas rąstelis gali derėti iki 4 metų. Nuotr. Lina Liubertaitė

Vidutinė trijų- keturių asmenų šeima gali užtikrinti nuolatinį šviežių grybų kiekį turėdama apie 80 rąstelių, suskirstytų į dvi krūveles po 40 rąstelių. Tokiu būdu galima periodiškai juos mirkyti ir rinkti derlių visą sezoną.

Pabaigai

Valgomieji danteniai – taip botanikoje vadinasi šitakiai. Jie ne tik skanūs, bet ir turi vertingų savybių, palankių sveikatai. Pasidomėkite, paragaukite ir susigundykite auginti. Ačiū Mariui, kad papasakojo, kaip auginti šitakius.

Taip pat skaitykite:

Ekotvenkinys savomis rankomis: Antanas iš Kretingos tai padarė!

Valerijonas gėlyne: iš močiučių daržo į madingiausius sodus

SUSIJĘ KURSAI:

„Šiuolaikinis daržas“ – nuotoliniai kursai daržo naujokams, norintiems išmokti mokslu ir ilgamete praktika, o ne nuojauta paremtų daržininkystės principų. Mokymai susideda iš video pamokų, kurias galite išklausyti jums patogiu metu, bei klausimų-atsakymų sesijos su lektore po jų.

Left Menu Icon
Krepšelis