Prieskoniai ant palangės žiemą: įmanoma?

Pavasarį saulės vis daugiau, tad drąsiai galite auginti įvairiausius prieskoninius augalus ant palangės. O ką daryti žiemą, kai vakarai vis ilgesni ir saulės šviesos tikrai nepakaks? Prieskoniai ant palangės žiemą – taip, sėkmingai augti gali ne visi, tačiau yra keletas paprastų būdų, ką galima nesudėtingai pritaikyti.

VITAMINŲ BOMBA – DAIGAI

Nereikia būti mokslininku ar prisiekusia gurmane, kad užsiaugintum daigų. Sėkla savyje turi labai daug energijos, kuriai tereikia sudaryti palankias sąlygas, kad atskleistų visus savo gerumus. Jokie atvežtiniai apelsinai neduos tiek vitamino C, kiek galite gauti iš daigintų kviečių, ridikėlių, liucernos, pupelių ir kitų augalų sėklų. Tereikia mažos saujelės daigintų grūdų, kad įprastos salotos atsiskleistų visai kitu amplua. Reikia labai nedaug, nes daigų skonis labai koncentruotas, o efektas bus stulbinantis – pajusite pavasario skonius čia ir dabar. Dar nebandėte? Pradėkite tuoj pat.

Daiginimas specialioje daigykloje. Nuotr. L.Liubertaitė

Daiginimas specialioje daigykloje. Nuotr. L.Liubertaitė

Reikės įsigyti ką daiginti: tam tinka kviečiai, nekepinti grikiai, saulėgrąžos, moliūgų sėklos, lęšiai, pupuolės ir kiti ankštiniai.

Principas paprastas: reikalinga šiluma ir drėgmė, kad sėklos išbrinktų ir išleistų daigelį. Daiginimui galima naudoti paprastą marlę ir stiklainį su vandeniu, galima įsigyti specialias daigyklas, kad būtų dar paprasčiau. Daiginimo metu vandenį reikės keletą kartų pakeisti.

Po kelių dienų jau galite ragauti – daugiausia energijos turi grūdas su „uodegėle“ – maždaug centimetro ilgio daigeliu. Perplaukite vandeniu ir skanaukite: dėkite ant sumuštinio, salotų, naudokite žaliesiems kokteiliams, troškiniams.

Kai kuriuos daigus galima auginti ir kitaip. Pavyzdžiui, saulėgrąžas galima sodinti į žemę ir prispausti sunkiu daiktu, kad dygdamos lengviau numestų savo lukštus. Taip užauginti daigai valgomi didesni, atskiriant daigelį nuo šaknies. Tačiau šis būdas labiau tinkamas pavasarį, nes daigams sustiprėti bus reikalinga saulės šviesa.

Sudaigintos saulėgrąžos. Nuotr. L.Liubertaitė

Sudaigintos saulėgrąžos. Nuotr. L.Liubertaitė

VISUS METUS – PIPIRNĖS

Vienintelis žalumynas, kuris sudygs nesispyriodamas ir vasarą, ir žiemą – tai sėjamoji pipirnė. Be abejo, kantrūs augintojai gali džiaugtis čiobreliais, petražolėmis, mėtomis, tačiau ne kiekvienam pavyks ilgai išlaikyti juos gražius ir sveikai atrodančius. Kodėl?

  • Visų pirma todėl, kad žiemos metu daug augalų ilsisi, todėl net iš daržo parnešti į namus, jie apdžius, ruduos, išstyps.
  • O visų antra todėl, kad jiems nepakanka saulės šviesos, kuria mėgautis šiuo metų laiku galime itin trumpai.

Jei turite specialią dienos šviesos lempą, tada kita kalba. O jei neturite, pipirnės bus atsakymas į visus jūsų klausimus.

Pipirnės - puikūs prieskoniai ant palangės žiemą. Nuotr. L.Liubertaitė

Pipirnės – puikūs prieskoniai ant palangės žiemą. Nuotr. L.Liubertaitė

Pikantiško, kiek aštroko skonio – pipirnės reikia labai nedaug, kad pagardintumėt patiekalus ir suteiktumėt jiems naujos spalvos. Tai puiki išeitis, jei norite atšviežinti salotas, gaminamas su daržovėmis iš parduotuvės – pripažinkime, atvežtinės daržovės dažnai būna tarsi be skonio. Prieskoniai ant palangės žiemą – kodėl gi tai ne pipirnės? Super paprasta, labai šviežia ir skanu. Naudokite pipirnes ne tik Kalėdų stalo patiekalams, bet ir kiekvieną dieną.

O pasisėti jas ypač lengva – jei nepavyktų, tai jūs tikrai iš kitos planetos:

  1. Į paprastą lėkštelę įtieskite keliskart sulankstytą rankšluostinį popierių arba vatą, sudrėkinkite ją ir paberkite sėklų.
  2. Apdenkite maistine plėvele, kad sukurtumėt šiltą ir jaukų šiltnamio efektą sėkloms.
  3. Kitą rytą jau pamatysite dygstančias sėklas, tada plėvelės jau nebereikia.
  4. Kasdien papurkškite vandeniu, o po savaitės jau galite ragauti.
Per savaitę jau turite pakankamai užaugusias pipirnes. Nuotr. L.Liubertaitė

Per savaitę jau turite pakankamai užaugusias pipirnes. Nuotr. L.Liubertaitė

Ilgai netaupykite – nereikia laukti, kol pipirnės išstyps ir pradės griūti į šonus. Nukirpkite, sunaudokite maistui, ir vėl pasėkite naują porciją – kad žalumynų nepritrūktų visą žiemą.

Tik kelios pipirnės, o sumuštinio skonis jau visai kitas. Nuotr. L.Liubertaitė

Tik kelios pipirnės, o sumuštinio skonis jau visai kitas. Nuotr. L.Liubertaitė

Žiemą galite pasisėti ir kitokių žalumynų, kuriuos galima valgyti dar mažučius, išaugusius tik kelis centimetrus. Į žemę sėkite lapinius ridikėlius, lapinius burokėlius, gražgarstes (galite surasti čia), po savaitės jau naudokite maistui.

Prieskoniai ant palangės žiemą – įmanoma net jeigu neturite specialių lempų. Skanaus!

Straipsnis buvo publikuotas ir LRytas.lt portale.

Left Menu Icon
Krepšelis