Kaip sėti žalumynus į vazonus – paprasta instrukcija

Abejojate, ar tikrai žinote, kaip sėti žalumynus? Tik nesakykit, kad trūksta vitaminų, kad iš parduotuvių kvepiančių žalumynų negausite, kad lysvių neturite, kad auginti nemokate. Tereikia turėti terasą, balkoną ar bent palangę, ir galit žalumynų užsiauginti! Žiūrėkite mano video instrukciją, kur pamatysite, kaip sėti žalumynus, ir gausite idėjų dėl įdomesnio jų pasirinkimo:

Prieskoniniai žalumynai gali puikiausiai augti vazonuose. Todėl žingsnis po žingsnio papasakoju, kaip sėti žalumynus į vazonus, kad jie sudygtų ir vėliau sėkmingai augtų. 

Kokius žalumynus sėti?

Kokius žalumynus sėsite – priklauso tik nuo jūsų skonio, įpročio ir pageidavimo. O aš sėju štai šiuos:

Dėl aromatingų lapelių:

  • Kvapusis bazilikas
  • Bazilikas ‘Dark opal’ (lapeliai purpurinės spalvos)

Tradicinis pasirinkimas lauke, bet galima ir vazone (sėklos dygsta ilgiau): 

  • Lapinės sėjamosios petražolės 
  • Garbanotosios sėjamosios petražolės

Daugiamečiai, mėgsta laidų dirvožemį, bet nepakenčia šaknų užmirkimo: 

  • Raudonėlis paprastasis 
  • Čiobrelis vaistinis ‘English winter’
  • Rozmarinas kvapusis

Vienmečiai žalumynai, kurie specifiniai ir patiks ne kiekvienam:

  • Mairūnas kvapusis
  • Kalendra blakinė

Dėl kvapo ir arbatos:

  • Melisa vaistinė ‘Citrina’
  • Ramunė vaistinė – taip pat ir dėl žiedų
Kaip sėti žalumynus į vazonus
Pasirinkite jums patinkančius žalumynus. Nuotr. L.Liubertaitė

Vazono pasirinkimas

Sėti galima į paprastas plastikines daigyklas – galite įsigyti specialių, bet galite tiesiog antrą kartą panaudoti plastikinius indelius, liekančius nuo maisto produktų.

Dar vienas būdas – iškart sėti į gražius vazonus. Jei sėjate pirmą kartą, tikrai rekomenduoju taip ir padaryti – juk kai vaizdas estetiškas, tada ir žvilgtelti į augančias žoleles smagiau, tada ir motyvacijos daugiau!

O motyvuoti aš tikrai jus noriu, būsiu atvira. Auginti prieskoninius žalumynus gali kiekvienas, tai labai paprasta, o kvepiantis rezultatas negali nuvilti. Su manimi tvarumo iššūkį kviečia priimti IKEA – jie skatina visus užsiauginti gėrybių tiesiog savo namuose, kad niekur nereikėtų važiuoti jų pirkti, o galėtumėt tiesiog nusiskinti kai tik užsinorėsite.

Na ir pasižiūrėkite – ar ne smagiai atrodo MUSKOT balti vazonai su mano tik ką išdygusiomis žolelėmis:

Kaip sėti žalumynus į vazonus
Sudygę žalumynai mano baltuose vazonuose. Nuotr. L.Liubertaitė

Šie vazonai yra keramikiniai, įvairių dydžių, elegantiški ir labai universalios formos – pakanka vietos ir šaknims, ir drenažui. Drenažo tikrai reikės, kai vėliau pikuosiu žalumynus, arba kai juose užsimanysiu auginti vazonines gėles.

O dabar tereikia vieną paruošiamąjį darbą padaryti: išgręžti skyles vazonų dugne, kad vandens perteklius galėtų išbėgti. Šių vazonų dugno centre yra keramikos praplonėjimas, taigi labai lengvai galima pasidaryti skylutes: tereikia pragręžti grąžtu. 

Kaip sėti žalumynus - visų pirma išgręžti skylę vazono dugne
Vazono dugne yra keramikos suplonėjimas – toje vietoje reikia pragręžti skylę. Nuotr. L.Liubertaitė

Kaip sėti žalumynus, žingsnis po žingsnio: 

  1. Žemės pasiruošimas.

Pasirenku universalų durpių substratą, skirtą sėjai ir daigams. Jeigu nusipirkote žemės maišą ir pradarote jį pirmą kartą – leiskite išsivėdinti. Jeigu maišas atidarytas seniai, prieš naudodami sudrėkinkite ir tik tada imkitės tolimesnių darbų. 

Jeigu turite, įdėkite perlito ir viską labai gerai permaišykite. Perlitas padeda išlaikyti drėgmę, suteikia šaknims daugiau oro ir pagerina dirvožemio struktūrą. 

Tolimesniems procesams pasiruoškite purkštuvą su kambario temperatūros vandeniu ir paprastą šaukštą.

  1. Sėjimo procesas:
  • Prikraukite žemių, iki vazonėlio viršaus palikdami apie porą centimetrų;
  • Suberkite sėklas, stenkitės išlaikyti vienodus atstumus;
  • Užpurkškite vandeniu;
  • Užberkite plonu sluoksniu žemės – kuo smulkesnės sėklos, tuo plonesnis sluoksnis;
  • ir vėl užpurkškite vandeniu.

Prieskoninių žalumynų pavadinimai

Apie etiketes pagalvokite iškart sėjimo metu. Jei sėjate žalumynus pirmą kartą, jau po trijų vazonėlių nebeprisiminsite, kur kas pasėta, o išdygus nebežinosite, ar tas kvepiantis prieskonis yra raudonėlis, ar mairūnas. Todėl pavadinimus būtina pasižymėti iškart.

Kad viskas būtų gražu ir aišku, gaminuosi etiketes – tiesiog susikarpau storesnį popierių juostelėmis. Su paprasta kanceliarine gumyte pritvirtinu šias etiketes prie vazonėlių, tam jie puikiai tinka dėl savo horizontalių rievių. Ar šitų vazonų dizainerai pagalvojo ir apie tai, ar man jau paranoja? 

Baigiamieji akordai 

Kadangi lauke dar ganėtinai šalta, todėl vazonus nešu į vidų ir statau ant palangės. Uždengiu plėvele, kad sukurčiau šiltnamio efektą. Jei niekuo neuždengsime, žemės gali greitai išdžiūti, o pro susidariusią plutą daigeliams bus sunkiau išlįsti.

Kad auginimo procesas ir priežiūra būtų smagesnė, pastatykit vazonėlį „ant akių“, pavyzdžiui, virtuvėje arba prie darbo stalo: laiku pastebėsite, jeigu reikia laistyti ar pan.

Neperlaistykite – jei abejojate, tiesiog pakilnokite vazoną ir iš svorio suprasite, ar jau palengvėjo, ar dar vis sunkus (skirtumas bus akivaizdus).

Pirmuosius rezultatus pastebėsite labai greitai – lygiai po 7 dienų mano visi minėti žalumynai jau buvo išdygę: vieni daugiau, kiti mažiau. Kaip jie atrodė, galite pamatyti video reportaže, kurį rasite aukščiau.

Keletas vazonų po 7 dienų
Keletas vazonų po 7 dienų. Nuotr. L.Liubertaitė

O prenumeruojantys naujienlaiškį gausite ir tolesnę eigą, kaip ir kada žalumynams laikas persikraustyti į kitus vazonus ir apsigyventi terasoje.

Šį straipsnį iniciavo IKEA, norėdami skatinti tvarumą ir auginimą namuose. Pasižiūrėkite čia, kiek smagių lauko baldų, vazonų ir lauko aksesuarų ten galite rasti savo balkonui ar terasai.

TAIP PAT SKAITYKITE:

“Pomidorų sodinimas į vazoną balkone”

“Gėlių sodinimas į lovelį – video instrukcija”

“Kaip sodinti bijūnus į balkoną”

Kursai internetu:

“Spalvų derinimas kieme”

“Šiuolaikinis daržas”

Prenumeruokite „Geltono karučio“ naujienlaiškius ir gausite sezoninių patarimų, dizaino idėjų ir garantuotai - įkvėpimo.

Palaukite...

Ačiū.

Left Menu Icon
Krepšelis