Kavos tirščiai: ne išburti, o kompostuoti

Kavos tirščiai puikiausiai tinka kompostui, tačiau dėl įvairių paplitusių mitų dar nepakankamai tam naudojami. Pasižiūrim, ko gero galima iš jų gauti.

VIRTUVĖS ATLIEKAS – KOMPOSTUOTI IR PAVERSTI TRĄŠOMIS

Kiek kavos puodelių išgeriate per dieną? Jei tirščius išmetate į šiukšlių dėžę su bendromis buitinėmis atliekomis, tai veltui iššvaistote gerą energiją. Jei pilate į kriauklę ir tirščiai keliauja į vietinę kanalizaciją, įsivaizduokite, koks kiekis galiausiai nusėda dugne.

O štai kavos tirščius kompostuoti – tikrai apsimoka. Kaip ir kitos organinės buitinės atliekos (lupenos, graužtukai, kevalai, arbatžolės ir kt.), kavos tirščiai gali keliauti kartu į kompostą. Atsikratysite atliekų ir pasigaminsite puikių trąšų: kokybiškų, vietinių ir nemokamai. Kompostu galėsite praturtinti savo daržo žemę, padėsite gerus pagrindus persodinamiems krūmams ar medžiams, pagerinsite vazoninių augalų gruntą, atnaujinsite žemes šiltnamyje ar pakeltose lysvėse. Nuo ko pradėti kurti kompostą, skaitykite čia. O dabar grįžtame prie kavos tirščių.

Kaip ir kitos organinės buitinės atliekos, kavos tirščiai gali keliauti kartu į kompostą. Nuotr. iš Pexels.com

Kaip ir kitos organinės buitinės atliekos, kavos tirščiai gali keliauti kartu į kompostą. Nuotr. iš Pexels.com

MITAS DĖL KAVOS TIRŠČIŲ RŪGŠTINGUMO

Vyrauja mitas, kad kavos tirščiai rūgština žemę, todėl daug kas vengia juos naudoti darže. Arba kaip tik naudoja tik rūgščiamėgiams augalams mulčiuoti: rododendrams, šilauogėms, spanguolėms, viržiams, erikoms ir kt.

Tačiau mokslas kalba ką kita. Pats kavos gėrimas yra rūgščios terpės, tačiau didelė dalis rūgšties yra tirpstanti vandenyje, todėl ji pašalinama virimo metu. Taigi kavos gėrimas yra rūgščios terpės, o likę kavos tirščiai yra praktiškai neutralūs: nuo 6,5 iki 6,8 pH. Tikslus rūgštingumas priklauso ir nuo naudojamo vandens. Galite drąsiai kavos tirščius mulčiuoti arba kompostuoti nesibaimindami, kad parūgštinsite gruntą. Modernus sodas ir darzas

MITAS DĖL SLIEKŲ

Sklando dar vienas mitas, kad sliekai pripranta prie kavos ir paskui nemiega naktimis. Dėl to sliekai perdirba kompostą be pertraukų, pagreitėja tinkamo komposto susidarymas. Tačiau ir kavos reikia duoti nuolat.

Šito mito negalim nei patvirtinti, nei paneigti, mokslinių tyrimų apie tai neradom, tad spręskite patys 🙂

Dabar jau nejuokaujant – iš praktikos žinome, kad sliekai kavos tirščius puikiausiai perdirba, o kavos tirščiai naudojami ir vermikompostui gaminti.

KĄ NAUDINGO TURI KAVOS TIRŠČIAI

Formuojant kompostą, svarbu palaikyti anglies ir azoto balansą. Dažniausiai taip ir sluoksniuojame: „žali“ sluoksniai (nupjauta veja, piktžolės, nukritę vaisiai) ir „rudi“ (šakelės, sudžiūvę lapai, sodo žemė, durpės). Panaudotų kavos pupelių anglies ir azoto santykis yra 20, tai reiškia, kad jos yra turtingos azoto. Nors būdamos faktiškai rudos spalvos, jos atitinka „žaliųjų“ sluoksnį. Jos padeda kompostui išlaikyti temperatūrą, tinkamą bakterijoms ir mikroorganizmams, padeda išlaikyti drėgmę komposto viduje. Suporuoti su „ruduoju sluoksniu“, kavos tirščiai tampa geru katalizatoriumi, kad procesas būtų greitas, o kompostas – kokybiškas ir sveikas.

Kavos tirščiai yra turtingi azoto, panašiai kaip mėšlas. Nuotr. L.Liubertaitė

Kavos tirščiai yra turtingi azoto, todėl yra puikus komponentas kokybiškam kompostui. Nuotr. L.Liubertaitė

Kavos tirščių anglies ir azoto santykis panašus kaip ir mėšlo, todėl drąsiai galite vieną keisti kitu. Kai komposto viduje užkyla temperatūra, sakoma, kad kavos tirščiai išlaiko temperatūrą gerokai ilgiau negu mėšlas. O tai jau pliusas kavos naudai.

KIEK KAVOS TIRŠČIŲ NAUDOTI

Kiek išgeriate kavos, tiek ir dėkite į savo kompostą. Tirščiai, kurie lieka po vieno šeimos ūkio įprastai išgeriamos kavos, yra normalus ir sveikas kiekis kompostuoti.

Jei naudojate kavos filtrus, kurie popieriniai (ant pakuotės bus parašyta, jei abejojate), meskite į kompostą kartu su filtru. Popierinis filtras šiuo atveju bus kaip anglies šaltinis („rudasis sluoksnis“).

Jei gaunate daug kavos tirščių, pavyzdžiui, iš kavinės, dėkite daugiausia 25 proc. komposto tūrio.

Kai kas sodinant permaišo kavos tirščius su žeme, taip siekiant pagerinti gruntą. Būkite atsargūs: kavos tirščiai yra azoto šaltinis, tad gali nudeginti augalų šaknis ar stiebus, prie kurių prisilies: taip pat kaip ir mėšlas ar šviežiai nupjauta žolė.

Jei norite mulčiuoti su kava, geriau paskleiskite ploną tirščių sluoksnį. Komposte jie puikiai susiskaido, o mulčiuojant užtruks kiek daugiau laiko, todėl geriau paskleisti plonai, nesiliečiant prie stiebo ar kamieno.

O jei norite burti iš kavos tirščių, galiausiai vis tiek juos sukompostuokite!

Galite drąsiai kavos tirščius kompostuoti nesibaimindami, kad parūgštinsite gruntą. Nuotr. iš Pexels.com

Tikriausiai jau metas kavos 🙂 Nuotr. iš Pexels.com

TAIP PAT ŽIŪRĖKITE

Trumpas video reportažas, kuriame pagrindiniai kompostavimo principai:

DAUGIAU NAUJIENŲ IR SODO ĮDOMYBIŲ

Prenumeruokite naujienlaiškį ir gausite tiesiai į el.paštą.

Left Menu Icon
Krepšelis