Absoliučiai subjektyvi apžvalga, kokios skaniausių pomidorų veislės užaugo šiemet mano šiltnamyje – kaipgi gali būti kitaip? Žiūrėkite video, kur kiekvieną perpjaunu, kad ir pomidoro vidų pamatytumėt. Arba tiesiog skaitykite žemiau. Kaip ir kasmet, pristatau ir tas veisles,kurios pasiteisino, ir tas, kurių atsisakysiu kitais metais:
Vyšniniai pomidorai: mano pastebėjimai
Šiemet auginu tris veisles mažų pomidorų.
Pomidorai ‘Black cherry’ – tamsūs, itin sultingi. Krūmai labai aukšti, derlingi, o patys pomidorai pradeda raudonuoti anksti.
Rūpestį gali kelti tik tai, kad šie pomidorai labai greitai plyšta. Tai nutinka dėl dviejų priežasčių:
- kai jie būna pernokę,
- kai neužtikrinama nuolatinė drėgmė, tarkim kurį laiką nelaistėte, o tada palaistėte gausiai.
Kad šie pomidorai neplyštų, tereikia palaikyti nuolatinę drėgmę ir skinti juos nelaukiant, kol visiškai sunoks.
Įvairių daržovių auginimo paslapčių galite išmokti iš ekspertės — kviečiame į kursus „Šiuolaikinis daržas“. Tai nuotoliniai išsamūs mokymai norintiems auginti augalus ne iš nuojautos, o remiantis mokslu paremtomis žiniomis ir patyrusių sodininkų sukaupta praktika.
Kiti vyšniniai pomidoriukai ‘Medovaja kaplia’ – gražūs dėl spalvos, o dėl savo formos atrodo kaip kriaušės. Priskirčiau prie saldžių pomidorų, gal dėl to juos taip mėgsta vaikai.
Jeigu ilgai nenuskini – tiesiog nukrenta. Paprastai to nedarome, bet užteko išvažiuoti kelias dienas, ir grįžę radome prikritusius kaip geltonus lašiukus. Šią veislę galiu rekomenduoti visiems ir drąsiai priskiriu prie skaniausių pomidorų veislės.
Hibridiniai pomidorai ‘Cherry H’ – labai lengvai nusilaužia pomidoriukas (nenudrasko paties vaisiaus), o pomidorai ypatingi tuo, kad yra saldūs, traškūs, kieti. Ir iš tiesų, kekės nuostabiai atrodo.
Pailgi pomidorai: turiu dvi veisles
Pailgi pomidorai ‘San Marzano 2’: krūmas nėra labai aukštas (1,5 m), todėl šią veislę patarčiau rinktis turint neaukštus šiltnamius. Skonis – puikus, sulčių labai mažai. Dėl to jie tinkami salotoms, džiovinimui. Forma – pailga, todėl tinka konservuoti nepjaustant.
‘Žigolo’ – visai kita pailgų pomidorų veislė, nors išoriškai atrodo taip pat kaip ‘SanMarzano 2″, ir dydis toks pats.
Gavau sėklas dovanų, bet esu girdėjusi, kad šie krūmai turėtų augti žemesni. Todėl manau, kad mano turima veislė vadinasi kažkaip kitaip. Yra daug variacijų su susijusiais intriguojančiais pavadinimais (‘Žigolo’ ir ‘Kazanova’ tokie švelnesni), tad tiksliai negaliu pasakyti, ką čia auginam.
Pomidorų veislės, kurių nebeauginsim
Kažkaip tikėjausi, kad ‘De Barao čiornyj‘ (juodas) bus geras, bet jis neturėjo tokio ryškaus pomidorinio skonio, kokio iš jo tikėjausi. Nors ne toks išraiškingas, tačiau yra idealios formos norint konservuoti, tad sunaudosime, bet nebeauginsime.
‘Volove serdce’ – jaučio širdies tipo pomidorai. Šiuos pomidorus auginome ir prieš metus (pernai metų apžvalgą galite rasti paspaudę čia). Jų skonis labai geras, pats pomidoras mėsingas, super skanus. Tačiau pažaliavusi pomidoro viršūnėlė rodo kalio trūkumą.
Su šia problema susidūrėme ir praeitais metais, todėl šiemet laiku patręšėme trąšomis su kaliu, tačiau dėl didelių temperatūrų pokyčių kalis matyt nebuvo gerai įsisavintas.
Beveik ketvirtadalį pomidoro užima kietoji pažaliavusi dalis, tai tikrai net gaila auginti ir po to tą dalį išmesti. Kitais metais šios veislės nebeauginsime, nes yra ir kitų, kurios tokio trūkumo neturi.
‘Kardinal’ – krūmas neaukštas, pomidoras gražios formos, skanus. Ši veislė garantuotai priskiriama prie skaniausių pomidorų veislės. Vienintelis minusas – derlius nėra gausus. Dar svarstau ir galvoju, bet negausus derlius matyt lems sprendimą atsisakyti šios veislės kitais metais.
Kaip atrodo visų čia minimų pomidorų vidus, pasižiūrėkite video, kur visus juos perpjaunu. Tik tada galima pamatyti, ar pomidoras mėsingas, ar sultingas, ar sausas. Video nuoroda šio straipsnio viršuje.
Skaniausių pomidorų veislės
Vidutinio dydžio pomidorai ‘Juodasis princas’ – subalansuoto skonio, turi ir saldumo, ir rūgštelės. Nėra ką pridurti, puiki pasiteisinusi veislė.
‘Red pear’ – nuostabaus skonio briaunoti pomidorai mėsingu minkštimu. Gausus derlius, pomidorai vidutinio dydžio, bet šiemet vienas sveria kokius 800 g. Šakelės netgi lūžta nuo svorio ir gausos. Juos auginame nebe pirmus metus. Rekomenduoju!
Beje, viena sąlyga, kad pomidorų derlius būtų gausus, o krūmas – sveikas, yra teisingas pomidorų genėjimas (plačiau apie pomidorų genėjimą – spauskite čia).
‘Ananas’ – taip pat dideli pomidorai, nors krūmas nėra labai derlingas, tačiau bent mums šie pomidorai – vieni mylimiausių. Ypatinga jų spalva: minkštimas geltonas, vietomis pereinantis į oranžinę ar rausvą. Instagramiškas toks.
‘Noire de creme’ – tamsesni pomidorai, labai sultingi ir labai skanūs. Juk sakiau, kad ši apžvalga subjektyvi! Nežinome, ar šie pomidorai ilgai laikosi po skynimo, nes mūsų šeimoje jie suvalgomi labai greitai, todėl žiemos atsargoms jų tiesiog nebelieka.
O prie gražiausių pomidorų priskirčiau ‘Jantar’ veislę. Šie pomidorai vientisos gražios geltonos spalvos, skonis – švelnus, lyg su rūgštele.
Jeigu reikia pagaminti kažką gražaus, praturtinti patiekalą vaiskiai geltona spalva – ši veislė labai tinka tam reikalui.
Naujokai:
Juos dar vertiname, patys bandome susipažinti, ir jums pristatau:
Šiltnamyje šiais metais apsigyveno pomidorai ‘Sorento’. Akivaizdu, kad ir šiems pomidorams trūksta kalio. Tačiau trūkumas ne taip stipriai pasireiškė, pažaliavusios viršūnėlės tik vietomis.
Krūmas labai derlingas, o pomidorai dideli. Kitais metais tikrai vėl auginsime ir įsirašysime į skaniausių pomidorų veislės sąrašą.
‘Vesuvio Giallo’ – mažesni šilto geltono atspalvio pomidoriukai su uodegėle. Ši veislė vėlyvesnė – pirmas įspūdis neblogas, tačiau tikrojo rezultato turiu dar palaukti. Pasižiūrėsime, kaip jie pasirodys išlaikyti ilgiau per rudenį. Kekės noksta gražiai vienu metu, tad bandysime skinti su keke ir išlaikyti ilgiau.
‘Pienolo del Vesuvio’ – labai saldūs pomidoriukai, kietoki, auga itin gražiose kekėse. Skanūs jau ir dabar – tarsi su cukrum sumaišyti.
Tačiau jie taip pat vertinami dėl to, kad galima skinti visą kekę ir taip išlaikyti pomidorus itin ilgai po sezono. Kol kas atrodo, kad jie noksta ne vienu metu, tad nežinau, kaip čia reikės skinti visą kekę. Bandysime.
‘Ponderosa’ – sakoma, kad šiuos pomidorus galima išlaikyti iki Kalėdų. Rugpjūčio pradžioje jie dar žali. Tad daugiau apie juos – vėliau. Šiuos pomidorus auginu ir lauke, tačiau pagal lapus galima spręsti, kad lauke augti jiems visai nepatinka.
‘Churma’ – auginu šiuos oranžinius gražius pomidorus lauke. Jų skonis išraiškingas, tikras pomidorinis – daug gerų atsiliepimų apie šią veislę buvau girdėjusi. Lauke dėl savo spalvos jie labai gražiai dera su serenčiais, padedančiais atbaidyti kenkėjus. Beje, video pasižiūrėję pamatysite, kad ‘Churma’ neturi aiškiai išreikštos viršūnės.
Šis krūmas yra determinantinis, o tai reiškia, kad jam nebūdinga augti ir vyniotis nesustojamai – plačiau paskaitykite apie determinantinius pomidorus – spauskite čia.
Taip pat skaitykite:
Straipsniai su išsamiais veislių sąrašais ir priežiūros patarimais:
“Geriausios pomidorų veislės: subjektyvi 18 veislių apžvalga”
“Derliaus apžvalga: kaip išaugo pomidorų sėklos iš Ukrainos”
“Pomidorų genėjimas: video instrukcija pradedantiems”
“Pomidorų sodinimas šiltnamyje: kaip aš tą darau”